Süskind - vanaf 19 januari in de bioscoop
02-12-2008

OORLOGSWINTER sterk van start

Bijna 50.000 bezoekers na het eerste weekend
Zowel middag– als avondvoorstellingen zeer goed bezocht
 
De film OORLOGSWINTER van Martin Koolhoven, naar de bestseller van Jan Terlouw, is in het eerste weekend zeer sterk van start gegaan. Met een weekend Box Office-cijfer van  ruim € 332.000,- (incl voorpremičres € 349.000,-) zagen bijna  50.000 bezoekers, verspreid over diverse generaties, de film inmiddels in de bioscoop. Zowel de middag- als de avondvoorstellingen waren zeer goed bezocht. De kijkwijzer is 12+.
 
Hiermee is OORLOGSWINTER dit jaar na ZOMERHITTE de sterkste opener van de Nederlandse speelfilms.  De film BRIDE FLIGHT opende het eerste weekend met een B.O. van € 297.202,- , DE BRIEF VOOR DE KONING met een B.O van € 255.000,- en RADELOOS  met € 220.203,-
 
OORLOGSWINTER is sinds 27 november in 95 bioscopen in heel Nederland te zien.
Distributie: Benelux Film Distributors voor Inspire Pictures
 
OORLOGSWINTER is gebaseerd op de, met een Gouden Griffel bekroonde, gelijknamige bestseller van Jan Terlouw. Een boek waarvan alleen al in Nederland zo’n 350.000 exemplaren verkocht zijn. Ook in het buitenland is het boek zeer geliefd. In vertaling is het boek in zeer veel landen, waaronder Amerika, Engeland, Italië, Frankrijk, Spanje, Denemarken en Japan uitgegeven. Het verhaal speelt zich af tijdens de laatste, ijskoude winter van de tweede wereldoorlog. Hierin beleeft de 14-jarige Michiel het avontuur van zijn leven als hij voor een ondergedoken Engelse soldaat moet zorgen.
 
De hoofdrol wordt vertolkt door debutant Martijn Lakemeier. Verder spelen internationaal gelouwerde acteurs als Jamie Campbell Bower (Sweeney Todd, RocknRolla), Yorick van Wageningen (The Chronicles of Riddick, The New World) en Dan Van Husen (Band of Brothers, Enemy at the Gates) naast nationale topacteurs als Melody Klaver (Afblijven), Raymond Thiry (De Brief voor de Koning), Anneke Blok (Alles is Liefde), Mees Peijnenburg (Timboektoe, Hoe overleef ik…mezelf?) en Tygo Gernandt (Van God Los, Het Schnitzelparadijs).
 
De beroemde filmcomponist Pino Donaggio is de componist van de soundtrack.
Donaggio is bekend vanwege zijn werk voor ondermeer de films Blow Out, Carrie, Body Double en Dressed to Kill van regisseurs als Brian De Palma, Nicolas Roeg, Roberto Benigni, George A. Romero, Joe Dante, Dario Argento en Quentin Tarantino.
De score is opgenomen met het Bulgarian Symphonic Orchestra.
 
De productie was in handen van Els Vandevorst (Het Zuiden) en San Fu Maltha (Zwartboek, Alles is liefde) vanuit Oorlogswinter BV, in samenwerking met het Nederlands Fonds voor de Film, Omroep Max en Inspire Pictures, in co-productie met het Belgische Prime Time (Antonino Lombardo)