Süskind - vanaf 19 januari in de bioscoop
06-11-2008

UNFINISHED SKY grote kanshebber Australische 'Oscars'

De Nederlands/Australische coproductie ‘Unfinished Sky’ van regisseur Peter Duncan  is met tien nominaties voor de AFI Awards een grote kanshebber op deze belangrijke Australische filmprijs. ‘Unfinished Sky’ is een remake van de Nederlandse film de ‘De Poolse Bruid’ (Karim Traïda, 1998). In beide films speelt Monic Hendrickx de hoofdrol. 
 
Eerder werd bekend dat ‘Unfinished Sky’ acht nominaties heeft voor de Inside Film Award, een belangrijke Australische publieksprijs die voorafgaand aan de AFI’s wordt uitgereikt op donderdag 13 november in Queensland, in aanwezigheid van Monic Hendrickx.

De AFI Award (Australian Film Institute Award) is de belangrijkste filmprijs in Australië. ‘Unfinished Sky’ is genomineerd in de belangrijke categorieën Beste Film (New Holland Pictures, Cathy Overett en Anton Smit), Beste Regie (Peter Duncan), Beste Mannelijke Hoofdrol (William McInnes) en Beste Vrouwelijke Hoofdrol (Monic Hendrickx). Daarnaast zijn er nominaties in de categorieën Beste bewerkte scenario, camera,  montage, muziek en geluid. De uitreiking vindt plaats op zaterdag 6 december in Melbourne.

In ‘Unfinished Sky’ vertolkt Monic Hendrickx de rol van Tameena, een illegale Afghaanse  immigrante die vlucht uit een bordeel waar zij mishandeld wordt. Na een lange tocht strandt ze op het erf van Australische boer John – vertolkt door William McInnes (Look Both Ways). John ontfermt zich over Tameena en verzorgt haar. Ondanks het feit dat de taalbarrière groot is, ontstaat er een bijzondere relatie tussen John en Tameena.

Unfinished Sky draaide vanaf 19 juni in de Australische bioscopen en is met 100.000 bezoekers tot nu toe de best scorende Australische film van het afgelopen jaar. De film ging begin dit jaar in Nederland in première tijdens het Internationaal Film Festival Rotterdam.

De remake, naar een idee van Anton Smit, is gebaseerd op het originele scenario van De Poolse Bruid van Kees van der Hulst. Unfinished Sky is geproduceerd door New Holland Pictures in coproductie met IDTV Film.