Süskind - vanaf 19 januari in de bioscoop
03-10-2008

Paul Verhoeven's ZWARTBOEK Beste Nederlandse Speelfilm Allertijden

Het Nederlandse publiek heeft Zwartboek, geregisseerd door Paul Verhoeven, uitgeroepen tot Beste Nederlandse Speelfilm Allertijden. The award werd uitgereikt door Nederland 2, in samenwerking met het Nederlands Film Festival, Cinema.nl en VPRO. The award wordt eens in de tien jaar uitgereikt. In 1998 won Paul Verhoeven met zijn film Turk Fruit

Zwartboek was eerder ondermeer genomineerd voor een BAFTA en was de Nederlandse inzending voor de Oscars. De film heeft verschillende prijzen op zijn naam staan, waaronder drie Gouden Kalveren voor Beste Film, Beste Regie en Bester Actrice (Carice van Houten). Afgelopen maart won de film twee Rembrandts voor Beste Film en Beste DVD-release.

De Nederlandse producenten van de film zijn San Fu Maltha (Fu Works), Jeroen Beker (Motel Films), Frans van Gestel (Motel Films) en Jos van der Linden (Hector BV) in samenwerking met de AVRO. Zwartboek werd gesteund door het samenwerkingsproject Telescoop. Daarnaast hebben Casema en de gemeente Den Haag ook een belangrijke bijdrage geleverd.