Süskind - vanaf 19 januari in de bioscoop
29-08-2008

Pino Donaggio componist Oorlogswinter

De beroemde filmcomponist Pino Donaggio componeert de soundtrack voor de Nederlandse speelfilm Oorlogswinter. Donaggio is bekend vanwege zijn werk voor ondermeer de films Blow Out, Carrie, Body Double en Dressed to Kill van regisseurs als Brian De Palma, Nicolas Roeg, Roberto Benigni, George A. Romero, Joe Dante, Dario Argento en Quentin Tarantino. Binnenkort kan daar Oorlogswinter van de Nederlandse regisseur Martin Koolhoven (bekend van ondermeer Het Schnitzelparadijs, De Grot en Knetter) aan worden toegevoegd.
 
Nadat Donaggio het scenario naar de gelijknamige bestseller van Jan Terlouw gelezen had wilde hij Martin Koolhoven graag ontmoeten. De regisseur reisde met de film af naar Donaggio’s woonplaats Venetië. De Italiaanse componist was dusdanig onder de indruk dat deze direct besloot de filmmuziek te gaan componeren.
 
Martin Koolhoven: “Het is geweldig dat zo’n fantastische wereldwijd bekende componist meewerkt aan Oorlogswinter. Al sinds de jaren tachtig, toen ik voor het eerst films als Blow Out en Dressed to Kill zag, volg ik hem en ben altijd van plan geweest hem een keer te vragen. Het wachten was op een film die ik bij hem vond passen. Dat hij het met me eens is, is natuurlijk te gek.”
 
Pino Donaggio: “I was overwhelmed by Martijn’s acting. In combination with the approach Martin had on creating more emotion in the music, I was convinced to do the score.”
 
Half september wordt in Sofia de score met het Bulgarian Symphonic Orchestra opgenomen. Pino Donaggio is in Venetië beschikbaar voor interviews.
 
Oorlogswinter is vanaf 4 december in de bioscopen te zien. De teaser trailer is reeds te zien op www.oorlogswinterdefilm.nl
 
Oorlogswinter is gebaseerd op de, met een Gouden Griffel bekroonde, gelijknamige bestseller van Jan Terlouw. Een boek waarvan alleen al in Nederland zo’n 300.000 exemplaren verkocht zijn. Het verhaal speelt zich af tijdens de laatste, ijskoude winter van de tweede wereldoorlog. Hierin beleeft de 14-jarige Michiel het avontuur van zijn leven als hij voor een ondergedoken Engelse soldaat moet zorgen.

De productie is in handen van Els Vandevorst (Het Zuiden) en San Fu Maltha (Zwartboek, Alles is liefde) vanuit Oorlogswinter BV, in samenwerking met het Nederlands Fonds voor de Film, Omroep Max en Inspire Pictures, in co-productie met het Belgische Prime Time (Antonino Lombardo).

De hoofdrol wordt vertolkt door debutant Martijn Lakemeier. Verder spelen internationaal gelouwerde acteurs als Jamie Campbell Bower (Sweeney Todd, RocknRolla), Yorick van Wageningen (The Chronicles of Riddick, The New World) en Dan Van Husen (Band of Brothers, Enemy at the Gates) naast nationale topacteurs als Melody Klaver (Afblijven), Raymond Thiry (De Brief voor de Koning), Anneke Blok (Alles is Liefde), Mees Peijnenburg (Timboektoe, Hoe overleef ik…mezelf?) en Tygo Gernandt (Van God Los, Het Schnitzelparadijs).
 
Pino Donaggio begon als componist en zanger van popsongs. Zijn grootste hit was Io Che Non Vivo dat later internationaal nóg bekender zou worden als You Don’t Have To Say You Love Me. Er werden ruim tachtig miljoen exemplaren van verkocht in uitvoeringen van ondermeer Dusty Springfield en Elvis Presley.


Donagio componeerde zijn eerste soundtrack voor de klassieker Don’t Look Now van regisseur Nicolas Roeg. Ruim 170 films zouden volgen. Donaggio’s muziek is ondermeer te horen in Death Proof, Dressed to Kill, Body Double, Carrie, Blow Out en Raising Cain.