Süskind - vanaf 19 januari in de bioscoop
23-05-2008

Start filmopnamen De Vliegenierster van Kazbek

Deze week zijn de opnamen gestart van de film De Vliegenierster van Kazbek naar een idee van Ineke Smits (Magonia, Putin’s Mama) en geschreven door Arthur Japin (auteur van o.a. Een Schitterend Gebrek en De Overgave). Na Hoerenpreek, De Wolkenfabriek en Magonia zetten Smits en Japin met  De Vliegenierster van Kazbek een volgende stap in hun samenwerking. Voor Magonia won Smits ondermeer de Mention First Works Competition op het Troia International Film Festival in Portugal en de Golden Tulip Award op het Istanbul International Film Festival in Turkije.
 
Muzikaal en fantasierijk
De Vliegenierster van Kazbek speelt zich af tegen de achtergrond van de Tweede Wereldoorlog, maar vertelt een wel heel bijzondere geschiedenis. Het is het verhaal van het meisje Marie, die met haar grote fantasie hoger wil vliegen dan de bergen waar ze naar verlangt. Zij wil vrij zijn maar zit gevangen in het benauwde gezins- en eilandleven. Als de Georgische soldaten Goga en Irakli bij het gezin worden ingekwartierd, ontdekt ze dat ze mee kan vliegen op de golven van haar fantasie.

De Vliegenierster van Kazbek is een muzikale film. De Nederlandse Marie zingt, onder de zware omstandigheden van de oorlog, liederen uit de sterke, oude Georgische cultuur. Dat is de manier waarop Marie communiceert met de Georgische soldaten wiens taal zij niet spreekt.

De acteurs
Marie wordt gespeeld door Madelief Blanken.  Andere hoofdrollen worden ingevuld door de Georgische acteurs Zura Zhghenti en Kakha Kintsurashvili. Rick Paul van Mulligen speelt de verloofde van Marie. Andere rollen worden vertolkt door Sylvia Poorta, Bert Luppes, Dato Roinishvili, Lasha Bakradze , John Leddy, Jack Wouterse en Sallie Harmsen. Peter Lohmeyer werd gecast voor de Duitse commandant Bresser. Een speciale rol is weggelegd voor Anamaria Marinca, eerder verantwoordelijk voor de hoofdrol in de Gouden Palm Film 2007: 4 Months, 3 Weeks and 2 Days.

De productie
Gedelegeerd producent is Els Vandevorst (Oorlogswinter) en San Fu Maltha (Oorlogswinter, Alles is Liefde, Zwartboek), Belgische coproducent is Ellen de Waele van Serendipity en Rotterdamse coproducent is Denis Vaslin van Volya Films. De Vliegenierster van Kazbek wordt gedraaid door Piotr Kukla (De Tweeling, Bright Flight). De Georgische liederen en de score worden gecomponeerd door Gio Tsintsadze, met wie Ineke Smits al vele malen eerder samenwerkte.
 
De film is gefinancieerd door het Nederlands Fonds voor de Film, Suppletie Fonds, CobO Fonds, Rotterdam Film Fonds en de VAF. De film is een coproductie met de NPS televisie en zal naar verwachting medio 2009 in de bioscoop uitgebracht worden door Benelux Film Distributors.
 
Korte inhoud

Op het eiland Texel woont de dromerige Marie. De komst van een groep Georgische soldaten, waaronder een muzikant en een filmoperateur, zorgt voor veranderingen. Goga en zijn vrienden brengen op het grauwe Noordzee-eiland kleur, leven en liefde in het bestaan van Marie. Aangespoord door de heldin van de Sovjet-filmmusical ‘De Vliegenierster van Kazbek’, die de Georgiers met zich meezeulen, en bij iedere gelegenheid die zich voordoet bekijken, neemt Marie haar lot in eigen handen. Temidden van de chaos van hun vrijheidstrijd ontworstelt zij zich aan de beklemmende werkelijkheid door te leren vertrouwen op haar fantasie.
 
Achtergrond
In januari 1945 werd op Texel een Georgisch regiment, de zogenaamde Ost-Legionen, geďnstalleerd. Het waren voormalige krijgsgevangenen, voor wie de Duitse krijgsdienst de enige manier was om aan de hongerdood in de kampen te ontsnappen. Foto’s uit die tijd tonen Texel als een vakantieoord; een grappig soldatenorkestje, naakte zwemwedstrijden, een waterskiër met vrolijk wapperende Nazivlag.
 
Rustig werd het einde van de oorlog afgewacht. Er werd geen druppel bloed vergoten, 7 april 1945 meenden de Georgiers dat ze Texel bevrijd hadden. De bevrijding werd al gevierd en de Georgische én de Hollandse vlag wapperden boven het eiland.
 
De Duitsers dachten er anders over en dwongen hen zich in te zetten tegen de oprukkende geallieerden. Een moment dat de Georgiërs aangrepen om tegen hun Duitse broodheren in opstand te komen. In de guerilla oorlog en bij executies verloren 600 van de 800 Georgiërs in de maanden daarna het leven. Als een van de laatste plekken werd Texel uiteindelijk door de Canadezen ontzet. Een Georgisch kerkhof op Texel is een stille getuige. 
 
Te zien in de bioscopen in 2009. Distributie: Benelux Film Distributors voor Inspire Pictures