Süskind - vanaf 19 januari in de bioscoop
16-04-2008

Paul de Leeuw speelt dubbele hoofdrol in SPION VAN ORANJE

Mei 2008 beginnen de opnamen voor de actiekomedie SPION VAN ORANJE, een film van regisseur Tim Oliehoek, naar het scenario van Tijs van Marle. Paul de Leeuw speelt in deze film een dubbele hoofdrol. Naast Paul de Leeuw spelen ook Najib Amhali, Nelly Frijda, Hans Kesting, Jennifer Hoffman, Fred Goessens en Plien van Bennekom mee. De productie is in handen van Fu Works en IDTVFilm, zij werkten onder meer samen aan ALLES IS LIEFDE, ZWARTBOEK en VET HARD. De film is een coproductie met de VARA.

In SPION VAN ORANJE wordt Nederland bedreigd door een wraakzuchtige terrorist, de couturier Francois van Vliet lijkt de enige redding. Francois blijkt tot zijn schrik de identieke tweelingbroer van de schurk en wordt gerekruteerd als geheim agent. Onhandig als hij is moet Francois de plaats van zijn tweelingbroer innemen en zijn terroristische plannen stoppen. Het is echter nog maar de vraag of Francois zelf niet meer schade aanricht dan zijn broer.

Paul de Leeuw speelt in de film een dubbelrol, hij is zowel couturier Francois van Vliet als Bruno von Lippe. Paul was naast zijn populaire televisieprogramma Mooi! Weer de Leeuw vorig jaar te zien in de romantische komedie Alles is Liefde en speelde eerder onder andere de hoofdrol in Filmpje!.

De populaire cabaretier Najib Amhali kruipt in de huid van agent Mustafa. In 1998 brak Najib door bij het grote publiek, na het winnen van de publieks- en juryprijs op het Leids Cabaretfestival. Daarnaast heeft Amhali meerdere films op zijn naam staan, waaronder Najib & Julia en Shouf Shouf Habibi. De vrouwelijke agent naast Amhali wordt gespeeld door Jennifer Hoffman. Jennifer is bekend van haar rol in Westenwind. Sinds maart 2008 is zij te zien in het BNN roadrally programma Crazy 88.

De rol van Irma, de moeder van de door Paul de Leeuw gespeelde tweeling, wordt gespeeld door Nelly Frijda. Overige acteurs die meespelen zijn Hans Kesting (Ulli), Fred Goessens (Dekker) en cabaretière Plien van Bennekom (Heidi). Eén van de bijrollen is voor de Belgische superster Natalia. In haar thuisland verkocht zij meer dan een half miljoen cd’s/dvd’s en ze won afgelopen jaar o.a. een Belgische TMF award in de categorie Beste Female. Simon Zwiers is de stand-in voor De Leeuw.

Begin 2005 ging Tim Oliehoeks eerste bioscoopfilm in première, de actiekomedie Vet Hard. Voor de VARA regisseerde Oliehoek achttien afleveringen Shouf Shouf de serie. Het scenario is geschreven door Tijs van Marle, die ook één van schrijvers is van Shouf Shouf se serie.

San Fu Maltha (Fu Works), Jeroen Beker en Frans van Gestel (IDTVFilm) zijn de producenten. In-Soo Radstake (In-Soo Productions) is de Rotterdamse coproducent. Berry van Zwieten is uitvoerend producent. SPION VAN ORANJE is een coproductie met de VARA (Robert Kieviet) en wordt mede mogelijk gemaakt door het Nederlands Fonds voor de Film, CoBo, Suppletiefonds, Rotterdams Fonds voor de Film en audiovisuele media en A Film.

De opnamen voor SPION VAN ORANJE starten in mei. Deze vinden plaats in Nederland (o.a. Rotterdam) en Duitsland. Het productieteam begint in mei in Duitsland, waar ze zullen filmen in Funpark Meppen.

SPION VAN ORANJE zal naar verwachting februari 2009 door A Film in de Nederlandse en Belgische bioscopen uitgebracht worden.