Süskind - vanaf 19 januari in de bioscoop
02-04-2008

ZWARTBOEK opnieuw in de prijzen

Twee jaar na de release van Paul Verhoevens Zwartboek, staat de film nog steeds in de belangstelling. Hoofdrolspeelster Carice van Houten maakt in Berlijn en Los Angeles wederom kans op de prijs voor beste actrice.

De 31-jarige brunette is genomineerd in de categorie Beste Vrouwelijke Hoofdrol. Ze neemt het tijdens de uitreiking van de Deutsche Filmpreise op het Lola Festival, op tegen de Duitse actrices Nina Hoss (YELLA), Valerie Koch (DIE ANRUFERIN) en Victoria Trauttmansdorff (GEGENÜBER). Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van tienduizend euro.

De tweede nominatie voor Zwartboek is voor Yan Tax in de categorie Beste Kostuums. De andere kanshebbers zijn Sabine Greunig (KIRSCHBLÜTEN) en Petra Kray (DAS WILDE LEBEN).

De uitreiking van de Deutsche Filmpreise volgt op het Lola Festival, dat van 16 tot en met 20 april plaatsvindt in verschillende Duitse steden. De uitreiking is op 25 april te volgen via de Duitse omroep ARD.

Naast de nominatie in Duitsland, maakt Carice op 24 juni in Los Angeles kans op de Saturn Award voor Beste Actrice. Zwartboek dingt op hetzelfde festival mee in categorie Beste Internationale Film. De Saturn Award wordt jaarlijks uitgereikt door The Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films.

Zwartboek was eerder ondermeer genomineerd voor een BAFTA en was de Nederlandse inzending voor de Oscars. De film heeft verschillende prijzen op zijn naam staan, waaronder drie Gouden Kalveren (o.a. Beste Nederlandse Film). Afgelopen maart won de film een Rembrandt voor Beste DVD-release.

De acteerprestaties van Carice van Houten werden eerder bekroond met een Gouden Kalf. Met haar rol als joodse onderduikster brak zij door bij het grote publiek en ging haar internationale carrière van start. Ze werd na Zwartboek gevraagd voor rollen naast Hollywood acteurs Tom Cruise en Leonardo DiCaprio. Momenteel staat Carice in Nederland op de planken in het toneelstuk De Gravin van Parma.

De Nederlandse producenten van de film zijn San Fu Maltha (Fu Works), Jeroen Beker (Motel Films), Frans van Gestel (Motel Films) en Jos van der Linden (Hector BV) in samenwerking met de AVRO. Zwartboek werd gesteund door het samenwerkingsproject Telescoop. Daarnaast hebben Casema en de gemeente Den Haag ook een belangrijke bijdrage geleverd.