Een Echte Vermeer
Drama

Een Echte Vermeer

Begin jaren '20. De jonge, getalenteerde Han van Meegeren schildert net als zijn grote idolen Rembrandt en Johannes Vermeer: met een welhaast fotografische precisie. De getrouwde Han begint een stormachtige, verboden verhouding met Jólanka, de echtgenote van de alom gerespecteerde kunstcriticus Abraham Bredius. Jólanka valt voor Han's aanbidding en zijn vurige passie voor de kunst én voor haar. Bredius neemt echter op een nietsontziende manier wraak. Hij brandt Hans' grote solotentoonstelling totaal af en zet Han neer als prutser, sneltekenaar en kopiist.

Han besluit zich te wreken op de kunstwereld. Hij zal bewijzen dat híj, Han van Meegeren, een even grote kunstenaar is als de 17de-eeuwse Johannes Vermeer. Ruim zes jaar leeft hij het kluizenaarsleven van een bezeten schilder, totdat hij eindelijk zijn schilderij De Emmaüsgangers durft te ondertekenen met I.V.Meer. Han introduceert het schilderij als een ontdekking uit Vermeer's onbekende periode. Bredius trapt in de val, taxeert het doek als een wonderschone, 100% authentieke Vermeer en Han is opeens schatrijk. De hebzucht van Han blijkt groter dan zijn eergevoel. Hij maakt zijn geheim niet openbaar en wordt daarbij aangespoord door Jólanka, die inmiddels zijn nieuwe echtgenote is geworden. Hij produceert de ene valse Johannes Vermeer na de andere namaak-Frans Hals en daarmee creëert hij, samen met zijn vrouw, een steeds groter geheim.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog schildert hij een gigantisch fortuin bij elkaar. Pas na de Bevrijding krijgt Han zijn langverbeide podium, wanneer hij tijdens een rechtszaak terechtstaat voor hoogverraad. Hij moet bewijzen dat hij het genie is achter alle 'gevonden' Vermeer's en slaagt daarin! Ten overstaan van de wereldpers beleeft Han hier zijn moment van roem en genoegdoening en toont Han dat zijn schilderstalent dat van Johannes Vermeer evenaart.

Website
IMDb
Stills